SoMe

Gode råd til når du starter op som selvstændig

z13

Du går måske med en drøm om at blive selvstændig i maven. At kunne styre sine egne arbejdstider, rytmer og projekter er positivt på mange måder, og det lyder helt sikkert tillokkende for mange mennesker. Men det der med at tage skridtet, sætter en stopper for de fleste. Der er da også mange ting, du skal være opmærksom på, men det betyder ikke, at det ikke vil lykkes. Her får du gode råd til, hvor du skal lægge dit fokus.

Vær til stede

Det gælder faktisk over det hele. Først og fremmest er det vigtigt at være til stede i de professionelle relationer, du danner til andre mennesker. De er grundlaget for dit videre arbejde, så det er vigtigt at lade folk mærke, at du virkelig mener det. Ofte handler det ikke så meget om, hvad du sælger, men nærmere hvordan du bærer dig selv. Derfor er det vigtigt, at du viser din passion frem, når du har med andre at gøre.

mobil

Så er sociale medier også en indgang, som er rigtig god at benytte, når man starter op. Du behøver ikke være aktiv på dem alle sammen, men vælg eventuelt to, som du kan arbejde med. Det kan for eksempel være Facebook og Instagram. Husk at opdatere flere gange om ugen, og skab godt og sammenhængende indhold, som interesserer og engagerer potentielle kunder. Hvis du har et fysisk produkt, så vis, hvordan det bruges i konkrete situationer. Og vær klar i din kommunikation, selv hvis noget går galt. At bygge et brand op, som opfattes som ærligt og pålideligt, er helt centralt, hvis du gerne vil skabe en virksomhed, som skal eksistere i mange år. Kommunikationsstrategier er vigtigt, især når du er i opstartsfasen – det er jo nu, du skal ud og vinde folks opmærksomhed.

Hav styr på pengene

Der er mange, som ikke synes, det er særligt spændende at holde overblik over budgetter og regnskaber. Det er det måske heller ikke, men til gengæld er det virkelig vigtigt at have styr på den slags. Ellers ender du med at stå i en rigtig uheldig situation, hvor det hele bare sejler.

arbejde

For eksempel er det helt centralt, at du husker at indberette det, du tjener, til Skat. Det er ikke sjovt at skulle betale en kæmpe regning sidst på skatteåret, fordi du har glemt at få det hele med. Hvis du synes det virker uoverskueligt, kan du heldigvis få hjælp mange forskellige steder. Faktisk tilbyder en del gratis hjælp til unge iværksættere, der har brug for vejledning i forhold til finanserne.

Så er det også en rigtig god ide, at du melder dig ind i en a-kasse. Selvom vi selvfølgelig regner med, at dit virksomhedseventyr kommer til at gå rigtig godt, så er det bare virkelig fint at være på den sikre side. Find en a-kasse for selvstændige, og bliv sikker på, at du ikke pludselig står i en situation, hvor du ikke har nogle penge og må gå på kontanthjælp eller lignende. Der er bare ikke brug for den slags usikkerheder, så selvom det er et spring i sig selv at blive selvstændig, så kan du altså godt gøre det sådan, at det alligevel bliver relativt sikkert. Det bliver du helt sikkert glad for i længden, så du ikke ender med at stå i en dårlig situation, hvor du må opgive drømmen.