computer

Hold dig sund og aktiv med et stillesiddende job

z13

Selv om du har et stillesiddende arbejde, med mange timer foran computeren hver dag, kan du stadig leve sundt, og holde dig aktiv. På længere sigt kan det føre til livsstilsygdomme og overvægt, hvis man ikke er opmærksom på at holde sig i gang. En sund og varieret kost kan også gøre underværker.

kontorarbejde

Kontorjobs er lig med mange timer foran en skærm og dårligt helbred?

Det kan være svært at finde tid til det hele i en travl hverdag. Der skal både være tid til at holde hjemmet ryddeligt, socialt samvær med venner og familie og gerne en smule motion. Det kan være en uoverskuelig opgave, når man bruger de fleste vågne timer på arbejdet. Især hvis der er tale om et stillesiddende arbejde på et kontor foran en computer.

Uanset om man er webdesigner, grafisk designer, kundeservicemedarbejder eller noget helt andet, så har disse stillinger til fælles, at man bruger mange timer siddende foran en skærm. Det kan være ekstra svært at kombinere kontorjobs med en sund og aktiv livsstil, men det er ikke umuligt. Det er usundt at sidde stille mange timer om dagen. Kroppen er ganske enkelt ikke designet til at sidde stille så mange timer i træk! Inaktiviteten kan på længere sigt føre til mange livstilssygdomme, og der er en større chance for overvægt.

Når det kommer til at holde sig sund og aktiv med et kontorjob, så handler det først og fremmest om at være bevidst omkring det. Man tager et aktivt valg om en sundere livsstil. Når det er gjort, så har det også meget med arbejdsmiljøet at gøre. Det er nemmere, hvis andre omkring én også prøver på at føre en sundere livsstil. Det kan være ekstra svært, hvis der er kage hver dag på jobbet, og man derfor gang på gang skal takke nej.

stillesiddende arbejde

Sund kost og motion kan gøre underværker

Først og fremmest er det vigtigt at se på, hvilke fødevarer man indtager i løbet af en dag. Man kan starte med at lave en sund og nærende madpakke hjemmefra, og på den måde undgå at falde for mange fristelser. Pak godt med frugt og grønt som sunde snacks i løbet af dagen. Det vil også være med til at give et ekstra energiboost, i stedet for det hurtige sukkerfiks man får ved at spise f.eks. kage eller chokolade. Sørg for at drikke masser af vand i løbet af dagen, og mindre kaffe og sukkerholdige drikke. Det handler ofte om planlægning, og her starter man allerede, når man handler ind. I dag findes der mange alternativer, f.eks. online supermarkeder, hvis man ikke har tid til at handle.

Det er de små ting, der på længere sigt kan gøre en stor forskel. Hvis man ikke har tid til at dyrke motion, så kan man f.eks. tage cyklen på arbejde i stedet for bilen eller bussen. Man kan se på, om der er et træningscenter tæt på arbejdet, så man kan tage direkte derhen, når man får fri – eller måske inden man møder på arbejde. I stedet for at tage elevatoren kan man tage trappen. I løbet af dagen kan man tage mindre pauser, og gå en kort tur for at klare hovedet. Der findes mange måder, man kan dyrke motion på, eller holde sig aktiv. Det handler om at finde det, man synes er sjovt og motiverende. Uanset om det er CrossFit, gymnastik, yoga eller en løbetur i skoven.